Propaan R290 warmtepomp

Een propaan R290 warmtepomp is een geavanceerd systeem dat gebruikmaakt van propaan (R290) als koelmiddel om warmte te onttrekken uit de omgeving en deze over te brengen naar een andere ruimte. Dit type warmtepomp staat bekend om zijn efficiëntie, milieuvriendelijkheid en veelzijdigheid in verschillende toepassingen. Doldersum Warmtepompen vertelt u er graag meer over.

 

Eigen montageteam

Warmtegarantie

Hoge kwaliteit

Beoordeeld met een 5/5

Wat is R290?

R290 is de technische benaming voor het natuurlijke koudemiddel dat ook bekend staat als propaan. Het wordt al veelvuldig gebruikt in alledaagse producten, zoals koelkasten, airconditioners of zelfs haarlak. Vaillant is een van onze merken die onder andere propaan gebruikt in warmtepompen.

 

Werking

De werking van een propaan R290 warmtepomp is gebaseerd op het principe van warmteoverdracht. Het proces begint met het absorberen van warmte uit de omgeving, zoals de buitenlucht, de bodem of het water. Dit gebeurt met behulp van een verdamper, waarin het propaan als koelmiddel verdampt en warmte absorbeert. Vervolgens wordt het gasvormige propaan gecomprimeerd door een compressor, waardoor de temperatuur en druk stijgen.

Het verwarmde en samengeperste propaan wordt dan naar de condensor geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan het water of de lucht in het verwarmingssysteem. Hierdoor wordt de temperatuur in de gewenste ruimte verhoogd. Na het afgeven van warmte condenseert het propaan terug naar vloeibare vorm en wordt het via een expansieventiel teruggevoerd naar de verdamper, waar het proces opnieuw begint.

Milieuvriendelijk propaan 

Gedurende lange tijd werden gefluoreerde koolwaterstoffen, ook wel bekend als ‘F-gassen’, veelvuldig gebruikt als koelmiddel, zoals R134a of R410A. Tegenwoordig is bekend dat deze synthetische koelmiddelen schadelijk zijn voor het milieu. Het gebruik ervan wordt streng gereguleerd door de ‘Verordening F-gassen’ (Verordening (EU) Nr. 517/2014 betreffende gefluoreerde broeikasgassen). Als gevolg van deze verordening is het gebruik van schadelijke koelmiddelen met een hoog GWP (Global Warming Potential of aardopwarmingsvermogen) kostbaar en niet rendabel. Bovendien zijn koelmiddelen met een extreem hoog aardopwarmingsvermogen volledig verboden. De schadelijke impact van deze synthetische koelmiddelen op het klimaat wordt soms pas duidelijk aan het einde van hun levenscyclus.

Voordelen van een Propaan R290 warmtepomp

Milieuvriendelijk

Propaan (R290) is een natuurlijk koelmiddel dat geen schadelijke effecten heeft op de ozonlaag en een zeer laag GWP (Global Warming Potential) heeft, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.

Energiezuinig

Door gebruik te maken van warmte uit de omgeving in plaats van fossiele brandstoffen te verbranden, verbruikt een warmtepomp aanzienlijk minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.

Veelzijdigheid

Een propaan R290 warmtepomp kan worden gebruikt voor zowel verwarming als koeling, waardoor het een veelzijdige oplossing is voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

Stille werking

n vergelijking met traditionele verwarmingssystemen zijn warmtepompen over het algemeen stiller in gebruik, waardoor ze ideaal zijn voor gebruik in woningen en kantoren.

Wilt u graag meer weten over de voordelen van een Propaan R290 warmtepomp? Neem dan gerust contact met ons op!

Veiligheid van een propaan R290 warmtepomp

Net als alle andere koelmiddelen moet propaan voldoen aan specifieke veiligheidsvoorschriften. De veiligheid van propaangas is uitvoerig getest. In 2019 slaagde het befaamde Fraunhofer Institute er met behulp van een prototype in om een warmtepomp met R290 te ontwikkelen die zeer weinig koelmiddel nodig heeft. Interessant om te weten: voor een vrijstaande woning, met een thermisch vermogen van vijf tot tien kilowatt (kW), verbruikt een warmtepomp doorgaans zo’n 80 tot 90 gram koelmiddel. Het maximale toegestane hoeveelheid is 150 gram, omdat strengere veiligheidsvoorschriften van kracht worden zodra dit niveau wordt overschreden. Het prototype van het Fraunhofer Institute had slechts ongeveer 20 gram R290 per kilowatt vermogen nodig.

 

Subsidies

Voor R290 warmtepompen zijn er interessante subsidies beschikbaar. Neem bijvoorbeeld onze Nibe warmtepompen; de hoogte van de subsidiebedragen varieert afhankelijk van het specifieke model en vermogen. Dit maakt het nog aantrekkelijker om te investeren in deze milieuvriendelijke optie. We bespreken graag samen met u de mogelijkheden.

Neem contact op!

Bent u klaar om de voordelen van een warmtepomp te ervaren? Wilt u geld besparen, uw comfort verhogen en uw ecologische voetafdruk verkleinen? Neem vandaag nog contact met ons op!

Onze experts staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden, de opties te bespreken en een plan op maat te maken voor uw huis. Samen kunnen we een stap zetten naar een groenere en kosteneffectievere toekomst. Wilt u meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Naam
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.