Waarom een parallel buffervat plaatsen in een warmtepompinstallatie?
Een buffervat is een essentieel onderdeel van een warmtepompinstallatie en biedt verschillende voordelen die de algehele prestaties en efficiëntie verbeteren. In dit blog leggen we uit wat de functie is van het parallelle cv-buffervat en welke voordelen dit systeem biedt.
Een parallel cv buffervat fungeert als een thermische batterij en biedt de mogelijkheid om overtollige warmte van de warmtepomp op te slaan. Dit is vooral nuttig wanneer de warmtepomp meer warmte produceert dan de directe warmtevraag van het gebouw. Het buffervat slaat de overtollige warmte op en maakt deze beschikbaar voor later gebruik wanneer de warmtevraag hoger is dan de warmteproductie van de warmtepomp. Hier wordt pendelgedrag van de warmtepomp voorkomen en wordt er minder elektrische energie verbruikt.
Een warmtepomp werkt het meest efficiënt en daarmee het meest energiezuinig wanneer deze tussen de aanvoer en retour een temperatuurverschil heeft van ΔT 5 °C. Radiatoren hebben over het algemeen een temperatuurverschil tussen aanvoer en retour van ΔT 15 °C. Dat betekent dat, zonder buffervat, de warmtepomp een hoger ΔT retour krijgt. Hier gaat veel energie verloren. Vloerverwarming werkt op lagere temperaturen en is goed in te regelen op een ΔT van 5 °C, dit is dan ook de reden dat vloerverwarming veel efficiënter en dus energiezuiniger is. In geval van radiatoren kan de warmtepomp blijven draaien met een ΔT van 5 °C, mits het cv-systeem is onderbroken door een parallel buffervat. De warmtepomp kan energiezuinig het buffervat voeden en de benodigde warmte voor het verwarmen van het gebouw wordt onttrokken aan het buffervat.
Ontdooicyclus
In koudere weersomstandigheden kan er ijsvorming optreden in de buitenunit van de warmtepomp, wat de efficiëntie van het systeem kan verminderen. Wanneer er zich ijs vormt in de buitenunit, kan de warmtepomp niet langer effectief warmte uit de lucht halen. Daarom is er een ontdooifunctie ingebouwd om dit probleem aan te pakken. Wanneer de ontdooicyclus wordt ingeschakeld dan wordt het warmtepompproces omgekeerd en wordt er warmte onttrokken aan de cv-installatie.
Hier komt het buffervat om de hoek kijken, door de aanwezigheid van een parallel buffervat wordt deze warmte hieruit onttrokken en gaat er geen warmte verloren in de cv-installatie en daarmee wordt er niet te kort gedaan aan het comfort.
Optimalisatie en levensduur
Een warmtepompinstallatie is een kostbare aangelegenheid waar u zo lang mogelijk plezier van wilt hebben zonder regelmatige, kostbare reparaties. De levensduur van de warmtepomp is afhankelijk van het aantal starts en stops van de warmtepomp. Dus hoe minder het aantal schakelingen per draaiuur, hoe langer de compressor en daarmee de warmtepomp mee zal gaan. De ISO norm stelt dat wanneer een warmtepomp aanslaat, deze minimaal 10 minuten moet blijven draaien.
Het installeren van een parallel buffervat stelt de warmtepomp in staat om continu te werken op het meest efficiënte vermogensniveau, ongeacht de directe warmtevraag van het gebouw. Wanneer de warmtepomp warmte produceert die niet direct nodig is, kan deze worden overgedragen aan het buffervat voor opslag. Hierdoor kan de warmtepomp ononderbroken blijven draaien, wat resulteert in een betere energie-efficiëntie en comfort in het gebouw.
Energieopslag
Tevens kan een buffervat als voorraadopslagvat dienen bij aansluiting van meerdere energiebronnen of gehanteerd worden als open verdeler. Mocht u genoeg zonnepanelen op uw dak hebben liggen, dan kan het overschot aan opgewekte energie opgeslagen worden in het buffervat in de vorm van thermische energie. De inhoud van het buffervat kan overdag bij een overschot aan zonne-energie enkele graden hoger worden opgewarmd waarmee het gebouw ook ’s nachts verwarmd kan worden zonder dat de warmtepomp aanslaat. In principe is dit gratis verwarming, dus het plaatsen van een buffervat in een warmtepompinstallatie verbetert de efficiëntie, vermindert de start-stops van de warmtepomp, optimaliseert de warmteproductie en vergroot de flexibiliteit in het gebruik van warmte. Het resultaat is een betere werking van het systeem, meer energiebesparing en een verhoogd comfortniveau in het gebouw.
Neem contact op!
Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Aarzel niet en neem contact met ons op!